Gebruiksaanwijzing

Wanneer draag je een mondkapje?
Op veel plekken is het verplicht of geldt een dringend advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om een niet-medisch mondkapje te dragen. In het algemeen betekent dit dat je een mondkapje draagt in alle openbare binnenruimtes waar je staat of loopt. Wanneer je eenmaal in een locatie bent met een vaste zitplaats, zoals in de horeca en in theaters, kun je het mondkapje afzetten. Verlaat je je zitplaats, om bijvoorbeeld naar de wc te gaan, dan zet je je mondkapje weer op.

Hoe draag je een mondkapje?
Het dragen van een mondkapje helpt om de verspreiding van het covidvirus te beperken, maar alleen als je het mondkapje op een correcte manier draagt.

Was je handen minimaal 20 seconden met water en zeep of gebruik een desinfectiemiddel, zodat je het mondkapje niet besmet aanraakt.

  1. Pak het mondkapje bij de elastieken en plaats deze om je oren
  2. Zorg dat het masker goed aansluit en druk de neusklem aan
  3. Zorg dat je het mondkapje goed openspreidt, zodat je neus, mond en kind volledig zijn afgedekt.
  4. Test of het masker goed is afgesloten door drie keer hard uit te ademen in het mondkapje.

Klaar? Was je handen opnieuw met water en zeep. Zorg ervoor dat je het mondkapje niet aanraakt tijdens het dragen.

Hoe zet je je mondkapje af?
Zorg er bij het afzetten van je mondkapje voor dat je het masker niet aanraakt. Deze kan namelijk besmet zijn. Raak het mondkapje alleen aan bij de elastieken. Je verwijdert het masker door de elastieken van je oren te halen. Gooi het mondkapje weg in een gesloten vuilniszak en was opnieuw je handen met water en zeep.

Een herbruikbaar mondkapje moet gewassen worden op hoge temperatuur en dien je steriel te bewaren. Een wegwerpmondkapje kun je bij het restafval gooien.

Hoe was je je mondkapje?
Een herbruikbaar mondkapje kun je het beste wassen op 60 graden. Heb je een mondkapje met katoenen touwtjes om je oren? Dan kun je het mondkapje prima in de droger doen. Als je een mondkapje hebt met elastieken, dan kun je het mondkapje beter aan de lucht laten drogen.

Nadat je je mondkapje hebt gewassen, is het belangrijk om deze in een schone en afsluitbare zak te bewaren, totdat je het mondkapje opnieuw gebruikt.

Kies je voor een medisch of een niet-medisch mondkapje?
Een medisch mondkapje moet voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Een medisch mondkapje wordt gebruikt door mensen die in de gezondheidszorg werken. Als consument zijnde draag je een niet-medisch mondkapje, zodat de medische mondkapjes beschikbaar blijven voor medewerkers in de zorg.

Met een niet-medisch mondkapje voorkom je dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. Als je niest, hoest of praat vliegen er namelijk druppels in het rond. Het mondkapje houdt deze druppels tegen. Zo loop je  minder risico dat je anderen besmet. Je draagt een mondkapje dus vooral om anderen te beschermen.